Lovlig bruk av bilder på nett

Stjele bilder på nett

Det er faktisk ikke bare å gå på nettet, finne et bilde og bruke bildet slik man ønsker. Det er utrolig fristende å gjøre dette noen ganger, men det er ulovlig. Det er noen som eier bildene som ligger der ute, og det opp til eierne om du får tillatelse til å bruke bildet deres eller ikke. Opphavspersonen kan ta betalt for bildet dersom han ønsker det.

Å ta bilder selv kan være ganske tungvint, dessuten krever det kanskje kompetanse utover det en selv sitter inne med. Da er alternativet for mange å sette jobben ut til en fotograf eller en grafisk designer. Heldigvis finnes det en enklere og ikke minst billigere løsning, for det er faktisk mulig å finne gratis bilder på nettet som kan brukes helt lovlig.

Det finnes mange nettsteder som tilbyr gratis bruk av bilder, og det er mulig å gå direkte inn på disse. Kvaliteten på disse bildene varierer veldig fra side til side og noen har større bibliotek enn andre. Jeg har listet opp noen sider jeg mener har et greit utvalg og er enkle å navigere seg på.

Google Images

Når man søker i bildene på Google har man mulighet til å gjøre noen innstillinger for søket. Under innstillinger finnes det noe som heter bruksrettigheter og der kan du filtrere søket ditt. Når du har funnet et bilde kan du klikke på det slik at du kommer videre inn på det opprinnelige nettstedet. Der kan du se nøyaktig hva slags rettigheter som gjelder. Fordelen med å søke etter gratis bilder på Google er at du får opp bilder fra flere aktører.

Pixabay.com

På Pixabay kan du enkelt søke og finne frem til et bilde. Du står fritt til å bruke bildet uten kreditering. Dersom du oppretter en bruker og logger deg inn på siden kan du også laste ned bildet i ulike størrelser.

Flickr.com

På Flickr kan man dele bildene sine med andre og velge selv hva slags lisens bildet skal ha. Det betyr at du også kan bruke andres bilder om de har lisensiert bildet for den bruken du ønsker. Hvilke regler som gjelder kommer an på lisensen, så husk å sjekke ut disse reglene før du tar i bruk bildet.

FreeDigitalPhotos.net

Det ligger i navnet, på FreeDigitalPhotos finner du gratis fotografier. Som på Flickr har bildene ulike lisenser, så her må du huske å se hvilke regler som gjelder. Det er mulig å filtrere søket slik at du enkelt finner bilder med rettigheter for din bruk.

morgueFile.com

Se under «free photos» på morgueFile for å finne gratis bilder. Klikk deretter på ønsket bilde og finn ut hvilke rettigheter som gjelder og om fotografen ønsker kreditering.

Freeimages.com

Freeimages tilbyr gratis bruk av bilder. Du kan lese om rettigheter under «license» når du trykker deg inn på det bildet du ønsker å bruke.

Verdt å vite

Bloggere bruker ofte faksimiler for å illustrere det de skriver om, og bruker de fulle kopier av bilder og tekst uten samtykke så gjør de noe ulovlig. Det finnes ingen klare lover på bruk av faksimile, og derfor er det vanskelig å vite hvor grensen går før noe er å betrakte som kopi. En annen ting som er viktig å være klar over er at det er ulike regler i ulike land. I USA har de noe som heter «fair use» som det kan være greit å lese litt mer om.

I Norge skiller man mellom redaksjonell bruk og kommersiell bruk. Som regel er det både strengere og dyrere å bruke bilder i kommersiell sammenheng, men det finnes også restriksjoner for redaksjonell bruk. Sjekk lisensen på det bildet du ønsker å bruke og se hva som gjelder. 

Det er mulig å finne pressebilder på nettsider som er vant til mye omtale, og her kan du laste ned bilder gratis. Pressebilder kan kun benyttes ved en omtale og krever som som regel kreditering.

Dine egne bilder står du selvfølgelig fritt til å bruke, men husk å få samtykke dersom det er noen personer i bildet og det ikke er et situasjonsbilde.

Åndsverksloven er svært komplisert, fordi den er udefinerbar og inneholder mye gråsoner. Ønsker du å være på den sikre siden så lønner det seg alltid å spørre opphavspersonen om lov før du tar i bruk et bilde.

 

Katrine

Del gjerne dette innlegget med dine venner
Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *